Pizza-History-Blog

Պիցցա բառի պատմությունը:

«Պիցցա» բառը առաջին անգամ լատինական տեքստում հայտնվեց իտալական կենտրոնական Գաետա քաղաքից, որը այն ժամանակ դեռ Բյուզանդական կայսրության մաս էր կազմում, մ.թ. 997 թվականին: Տեքստում ասվում է, որ  վարձակալողը պետք է յուրաքանչյուր Ամանորյա տոների ժամանակ Գետայի եպիսկոպոսին տա «տասներկու պիցցա» և եւս տասներկուսը  Զատիկի տոներին։

Պիցցաի բաղադրատոմս`

Պիցցան բաղկացած էր հին հույների և հռոմեացիների տներում հացի կտորների վրա մատուցվող որոշ կերակուրներից։1522 թվականին երբ  Եվրոպա ներմուծվեց  լոլիկ՝ իտալական պիցցան առաջին անգամ հայտնվեց Նեապոլում: 17-րդ դարում հայտնվեցին հացթուխների հատուկ տեսակ ՝ պիցիոլո (իտալական պիցցիոլո), որոնք պատրաստում էին պիցցա իտալացի գյուղացիների համար:

Պիցցայից կախվածություն

Պիցցայից կախվածություն ձեռք բերեց Նեապոլի թագավոր Ֆերդինանդ IV- ի, Հաբսբուրգ-Լորենի Մարիա-Կարոլինայի (1752-1814) կինը, իսկ ավելի ուշ `իտալացի արքա Ումբերտո I- ը և նրա կինը` Մարգարետ Սավոյը, ում անունով կոչվեց բաղադրատոմսերից մեկը և պիցցայի բազմազանությունը `Մարգարիտա:

Pizza-Slices
Pizza-food

Պիցցան Միացյալ Նահանգներում…

Պիցցան Միացյալ Նահանգներ եկավ 19-րդ դարի երկրորդ կեսի վերջին ՝ իտալացի ներգաղթյալների հետ միասին, և, ըստ ամենայնի, առաջին անգամ հայտնվեց Չիկագոյում: Որից հետո լայն տարածում գտավ ամբողջ աշխարհում դառնալով խոհանոցի անփոխարինելի մասը։

Անջնջելի պատկեր

Նույնիսկ եթե դուք երբևէ չեք եղել Իտալիայում, համտեսելով անուշաբույր պիցցա, դուք, անկասկած, ակամա կպատկերացնեք գեղեցիկ փողոցները ձիթապտղի և մանդարինի ծառերի ստվերի տակ և միջերկրածովյան սերֆի աղմուկը: Երբեք մտքով չի անցնում մեկին, ով պիցցա է հորինել: Նրանք հաստատ իտալացիներ էին: Եվ դեռ հավատում են, որ լավագույն պիցցան կարելի է համտեսել միայն նրա հայրենիքում: Իշտ է, յուրաքանչյուր քաղաքում կան հիանալի իտալական ռեստորաններ, որտեղ խոհարարները ձեզ համար իսկական գլուխգործոց կպատրաստեն: Բայց այսօր մեզ հետաքրքրում է խոհարարական գլուխգործոցի ստեղծման պատմությունը:

Հետաքրքրվա՞ծ եք: Դուք կարող եք պատվիրել այստեղից
Նյամ-Նյամ

Խոզապուխտ, հավի կրծքամիս, սունկ Շամպինիոն, ձիթապտուղ, պղպեղ Բուլղարական, լոլիկ, պանիր Մոցարելլա.

Սոուս Նյամ-Նյամ

Չիկեն

Հավի կրծքամիս, սունկ  Շամպինիոն, պղպեղ Բուլղարական, պանիր Մոցարելլա.

Սոուս Նյամ-Նյամ

Չիլի

Խոզապուխտ, սունկ Շամպինիոն, պղպեղ Հալապենյո, պանիր Մոցարելլա.

Սոուս Նյամ-Նյամ

Հավաքածու 5+5+5

Լահմաջո 40սմ 5հատ,
Լահմաջո Պանրով 40սմ 5հատ,
Թան 0.4լ 5հատ.

Կիտրոն, Սոուս Նյամ-Նյամ

Աջարական Խաչապուրի-X2

Պանիր Սուլուգունի, Վրացական խմոր, կարագ, 2հատ ձու.

Գուրման

Հորթի ֆիլե, լոլիկ, պանիր Մոցարելլա, պանիր Ֆետա, ձիթապտղի յուղ.

Սոուս Նյամ-Նյամ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *